Friday, July 3, 2009

Lebanon National Anthem Lyrics


National Anthems Lyrics


Lebanon

Latin Transliteration

Koullouna

Lilouatann Liloula

Lil a Lam,

Milou ay

Nizzaman Sayfouna

Oual Kalam,

Sahlouna Oualjabal -

Manbi Tonn Lirrijal

Kaoulouna Oual Amal

Fisabilil Ka mal.

Koullouna Lilouatann Lil Oula Lil Alam,

Koullouna.

Lilouatann.





English:

All of us! For our Country, for our Flag and Glory!

Our valour and our writings are the envy of the ages.

Our mountains and our valleys, they bring forth stalwart men.

And to Perfection all our efforts we devote.

All of us! For our Country, for our Flag and Glory!


Our Elders and our children, they await our Country's call,

And on the Day of Crisis they are as Lions of the Jungle.

The heart of our East is ever Lebanon,

May God preserve her until end of time.

All of us! For our Country, for our Flag and Glory!



Portal TJP 60 wujud asalnya pada 15 November 2008.

_________________
kroll@tjp60.com

ImageImage

Image

Image

NIKMAT BERKERJA

Nikmat kerja siapa yang dapat !!!!Tidak banyak mereka yang bekerja mendapatkan kenikmatan dalam bekerja. Ketika kita merasa apa yang sedang kita kerjakan merupakan tugas yang mesti terselesaikan, maka niscaya kesusahanlah yang kita perolehi.
Nikmat bekerja tak sembarang orang boleh dapatkan, bagaimana cara kita dapat untuk dapatkan nikmat kerja?. hmm tidak sulit dan susah namun tidak juga mudah. so apa yang mesti kita lakukan?
Oke mari kita cuba untuk sedarkan diri sejenak, ada beberapa pertanyaan untuk mendapatkan jawapan agar kita dapat menikmati pekerjaan yang sedang kita laksanakan.
- Untuk apakah kita berkerja?
- Mengapa kita harus berkerja?
- Apakah kerja itu?

Ketika kita merasa bahwa kita berkerja semata-mata untuk mendapatkan gaji, maka kita tak dapat bekerja sebebas mungkin, diri terasa dalam tekanan. Bukankah diri kita merdeka?… ya kita merdeka. jangan pernah takut pada tugasan yang diberikan terhadap pegawai kita…. bila kita telah melakukannya sebaik-baiknya. so untuk apa kita kerja? begini ceritanya, kita bekerja semata-mata hanya untuk memperoleh rezeki dalam ibadah kepada Allah.

Mengapa kita harus bekerja, bekerja hukumnya wajib!!!, sebagai langkah ikhtiar kita, sebagai rasa syukur kita atas kuniaan Allah yang memberkati kita dengan anggota tubuh pun fikiran sempurna.

Sementara apakah kerja itu, kerja mempunyai makna melaksanakan perintah secara lahiriah, berkaitan dengan kehendak kehidupan kita sebagai manusia. sehingga dalam hal ini menjadi, bekerja untuk mencari nafkah, bekerja untuk mendidik keluarga, bekerja untuk meningkatkan tahap ekonomi, bekerja untuk … dan untuk yang lain.

Dengan demikian apa bezanya kerja dipejabat, dipadang kawad, mendidik keluarga, maupun kerja yang bersifat latihan untuk berperang berupa jihad. dalam hal ini tiada bezanya walaupun dalam konteks yang berbeza beza.

Bila anda mengalami stress kerja, bererti k ikhlasan anda dalam melaksanakan tugas yang anda laksanakan masih dirasa belum memadai. Sekian.


ULASAN KHUTBAH JUMAAT HARI INI OLEH KAPT USTAZ KHAIRUL NIZAM (PEG AGAMA MALCON WEST 1)

MAKSIMUMKAN PERALATAN


Sekiranya anda sedang beroeprasi.Tetapi anda memikirkan tempat tidur.Bekalan Bed Metal Folding terhad. Apa yang anda fikirkan?

Penyelesaian:

1. Mohon dengan logistik.
2.Bawa peralatan tidor seperti thermal blanket dan sleeping bag.
3.Tak payah bawak apa apa tunggu bed datang melapor.
4.Bagi tau saya tak reti nak pasang bed.tu yang tak bawak.
5.Ala askar..tido aje kat mana sempat. janji lena...

Sebagai seorang logistik, kita dinasihatkan supaya tidak fight the problem but solve the problem. Dari segi persiapan untuk masuk latihan perkara asas adalah operasi. Kalau peralatan operasi pun tidak dibawa bagaimana? tentu ada lagi yang perlu difikirkan. Penyelesaian dalam menghadapi masalah sebegini perlu difikirkan diluar kotak fikiran. Gunakan segala yang ada. Maksimumkan penggunaan. Cth ada anggota yang menggunakan termal blanket sebagai tabir, alas sembahyang, tempat berehat. Tidak salah penggunaan sedemikian. yang penting ia berguna. Untuk survival sekiranya sejuk. terdesak sangat gunakan pakaian berlapis-lapis. Atau biar bogel mati sejuk. Fikir macam kita nak pergi operasi. Bawa apa yang perlu. Kena faham apa dia FSMO. fikirkan lah.kalo bagi log fikir senang saja..fikir in liew...tau apa in liew? nak tau ? esok cerita.


MAKSIMUMKAN PERALATAN

Bagaimana hendak tidur di medan dengan aset yang sedia ada.