Monday, July 13, 2009

3 AYAT SAHAJA

salam sejahtera semua...maybe kali nie,lg hangat kot forum nie...apa kata kita samb ayat?setiap ari,TIGA (3) PATAH PERKATAAN SAHAJA....kita tgk,"critical thinking" yg boleh dihasilkan...kita start..

APA ITU WIFI

Wi-Fi merupakan singkatan bagi Wireless Fidelity dimana istilah ini telah diberikan secara rasmi oleh WECA(Wireless Ethernet Compatibility Alliance).
Wi-Fi mula diperkenalkan menerusi produk-produk tanpawayar pada penghujung tahun 1998. Penggunaan Wi-Fi adalah merujuk kepada sistem rangkaian pautan tanpa wayar yang menggunakan hubungan jalurlebar(broadband), titik capaian (access point) dan kad Wi-Fi yang diinstalasi di dalam komputer bagi membolehkan pengguna berkongsi fail dan pencetak serta melayari internet sama seperti rangkaian LAN biasa. Titik capaian (access point) adalah merujuk kepada satu peranti elektronik kecil yang bertindak sebagaipenghubung dengan kad Wi-Fi yang diinstalasi di dalam komputer pengguna bagi membolehkan perpindahan data berlaku. Menerusi spefikasi 802.11 di antara sumber jalurlebar seperti DSL atau kabel dengan komputer tersebut.802.11 pula merujuk kepada spefikasi teknikal keluarga pautan tanpa wayar LAN yang diberikan oleh IEEE
(Institute of Electrical and Electronic Engineers). Teknologi Wi-Fi dikatakan tergolong dalam spesifikasi 802.11b yang membolehkan perpindahan data berlaku
dalam kelajuan sehingga 11Mbps di dalam jalur 2.4 GHz. Sementara itu, teknologi 802.11a pula adalah lanjutan kepada teknologi 802.11b di mana teknologinya
lebih pantas. Teknologi 802.11a membenarkanperpindahan data berlaku dalam kelajuan sehingga 54 Mbps di dalam jalur 5 GHz. Teknologi ini juga dikenali sebagai Wi-Fi5 atau WECA.
Ethernet merupakan senibina LAN yang telah dibangunkan oleh Xerox Corp dan ianya merupakan kad antaramuka rangkaian yang digunakan dalam rangkaian LAN biasa. Sedangkan Wi-Fi pula adalah merupakan senibina LAN yang digunakan dalam persekitaran tanpa wayar. Ringkasnya ethernet digunakan dalam rangkaian LAN yang berwayar (menggunakan kabel seperti CAT5 untuk dihubungkan ke jalur lebar) manakala Wi-Fi
pula digunakan dalam rangkaian LAN tanpa wayar(menggunakan kad Wi-Fi dan dihubungkan ke titik capaian seterusnya akan menghubungkan ke jalur lebar).
LAN adalah merujuk kepada rangkaian komputer bagi kawasan setempat di mana setiap komputerdihubungkan antara satu sama lain dengan menggunakan wayar.
WLAN pula adalah merujuk kepada rangkaian komputer bagi kawasan setempat di mana setiap komputer dihubungkan antara satu sama lain tanpa menggunakan wayar. Konsep WLAN adalah sama dengan LAN misalnya dari segi penggunaan pelayan dan sistem pentadbiran.
Bezanya cuma dari segi medium iaitu WLAN menggunakan gelombang radio manakala LAN
menggunakan kabel untuk mentransmisikan data.

DAMAN LAPAN BADGE


AKU ADA SATU BADGE NI....
Posted by Picasa

PASUKAN SAHABAT




Posted by Picasa

Malcon West 2 Gets Battalion Status

KUANTAN, July 7 (Bernama) -- Malcon West 2 which will be sent to Lebanon under the United Nations Interim Forces In Lebanon (Unifil) has been accorded battalion status.

Army Joint Force Commander Lt Gen Datuk Allatif Mohamed Noor said the contingent's status has been upgraded to battalion since its members have grown to 440.

"We have been accorded battalion status where Malcon West 2 will be called battalion group. The additional 210 members means that we will serve as a battalion," he said after presenting the Malaysian flag and UN berets to Malcon West 2 at Kor Amor Diraja, Kem Batu 10 here Tuesday.

The additional 210 members which include 60 from Malcon East 4 was on the invitation of UN. The soldiers would be in Lebanon for nine months.

Allatif said the first group of 150 soldiers would leave on July 16 followed by the second group (80) on July 20 and the rest on July 29.

Malcon West 2 which will be stationed to the west of the Lebanon-Israel border at At Tiri will replace Malcon West 1 and Malcon East 4 stationed at Koukaba.

He said the two contingents in Lebanon had performed with excellence and was confident that Malcon West 2 would continue the good work.

XPDC

1. tak nak jadi soh chai

hey bingung 
memang bingung 
tak hirau akal 
nak jadi tonggon' 
yeh! yeh! yeh! yeh! 
2x 
 *  
hey bengang 
dah lama bengang 
sudah tak boleh 
nak buat apa  
yeh! yeh! yeh! yeh! 
2x 

tak nak jadi soh chai  2x 
jadi soh chai 3x  
jangan jadi soh chai 
chorus 
oh! aku tak faham 
kenapa jadi begitu 
 kemana perginya jantanmu 
oh! masihkah lagi 
kau tak mengerti-ngerti 
  mencari rezeki terpilih 
(solo) 
hey bonggol jangan sondol 
nanti terlanjur 
yeh! yeh! yeh! yeh! 
2x 
(ulang * hingga habis)

Lirik: Loloq 
  Lagu: Izo XPDC

 2. hentian ini

di hentian ini 
tertinggal dalam kesunyian 
di hentian ini 
bersama bayang menjelma 
kau nyalakan cinta 
terbakar jiwa begini 
kau curahkan rasa 
hanyut di lautan api 
chorus 
sedang aku berkelana 
pahit manis aku rindu 
hingga aku di asyikkan 
sejuta mimpi 
sebuah mahligai impian 
akanku turuti 
walaupun aku tak tahu lagi 
kemana arahnya 
tak ingin aku hancur sendiri 
dimakan waktu 
kau dimana jua 
terdamping didalam hatiku 
kau apapun kita 
 tetap di hentian ini.

Lirik: JS Kevin 
Lagu: JS Kevin

3. hidup bersama

di tepi pantai yang indah 
aku duduk seorang diri 
suasana sepi 
teringat engkau di waktu malam 
wajahmu selalu ku terbayang 
pada dewi puspita hatiku 
aku tidak lupa akan janjimu 
di waktu pertemuan kita dahulu 
hidup bersama disampingku 
(repeat)

Lyric: Salamah Basiron 
Lagu: Salamah Basiron

4. tinggalkan semalam

jauh kau pergi 
tinggalkan semalam 
dan jauh pula renunganmu 
alamatnya kini 
hanya duka lama 
yang tak pernah 
aku kenali 
chorus 
pinta aku agar bumi ini bercahaya 
tak ku tinggalkan lagi 
tak berpisah kini 
hanya nasib 
akan menentukan 
selagi bernafas 
selagi ku langkah 
biar lubuk ku harungi 
asalkan kau tenang 
damai disekelilingku 
baru aku rasa mengerti 
bersamalah hidup 
dalam kebingungan 
bukan gelap hitam 
bukan terang 
jika aku tahu 
ceritanya ini 
dari dulu aku tinggal pergi 
repeat chorus

Lirik: JS Kevin 
Lagu: Js Kevin

5. aku takkan bising

malam buta sunyi sepi 
ada bayi menangis 
terfikir aku fikir 
laluku memikir 
kenapa apa mahunya 
laparkah atau dahaga 
kenapa apa mahunya 
laparkah atau dahaga 

lalu anjing lalu menyalak 
macam ada hantu 
seram sejuk meremang 
akan bulu romaku 
kenapa apa maksudnya 
kita sama-sama tahu sudah 
kenapa apa maksudnya 
kita sama-sama tahu sudah 
disini ada orang suka membebel 
siang malam pagi petang 
tak henti-henti 
kenapa apa sebabnya  2x 
entah apa-apa entah  2x 
repeat * 
dini hari aku masih menyanyi 
kata orang 
aku sendiri 
yang tak sedar diri 
maafkan aku kawan 
maafkan aku 
wahai makhluk tuhan 
maafkan aku kawan 
maafkan aku 
wahai makhluk tuhan 
oklah aku takkan bising 
oklah aku takkan bising 
oklah aku takkan bising 
oklah oklah aku takkan bising

Lirik: Mael XPDC 
Lagu: Mael XPDC

 
 


 

  

6. senapang patah

setiba malam terang pun menghilang 
merayap dicelah kota 
 tidur semalam entah kemana belayar 
 ingat nasib nak kata apa 
apakah lagi yang mahu tiba 
 badan pun tak sedap rasa 
fikirkan nasib apakah malang 
tanam padi tumbuh lalang 
chorus 
jasa tetap dikenang 
 (jasa dikenang) 
keris gantikan senapang 
(senapang patah) 
rentak berlagu panjang 
namun ada saja batasannya 
oh! oh! oh! oh! 
hidup kita gurau gurauan 
hidup tidak susah orang 
mana yang timbul mana tenggelam 
walau cara tak serupa 
apa nak kata tetap dikota 
yang hidup ada bencana 
kepala kosong tiada isinya 
langit awan ini dunia 
(repeat chorus)

Lirik: JS Kevin 
Lagu: Peter Chong

7. cempedak jadi nangka

pasti tiada yang percaya 
manalah boleh sang cempedak 
nak jadi... nak jadi nangka 
                         dunia maju canggih ada                .  
belum lagi tercipta 
sejenis ubat...ubat sakit jiwa 
cakap siang pandang-pandang 
cakap malam dengar-dengar 
lembu tutur gaya bahasa 
itukan temurun budaya kita 
itukan temurun budaya kita 
begitulah nasib sang lembu 
susu yang diperah sapi 
punya nama...sapi dapat nama 
bukankah itu peribahasa 
jadikan renungan untuk semua 
cakap siang pandang-pandang 
cakap malam dengar-dengar 
lupakah padaku hai teman 
dulu kita kawan 
tapi mengapa kini kita mahu lawan 
buta mata pekak telinga 
walau banyak umpat 
walau banyak gelak 
cakap siang pandang-pandang 
cakap malam dengar-dengar 
lembu tutur gaya bahasa 
itukan temurun budaya kita 
dunia maju canggih ada 
belum lagi tercipta 
sejenis ubat...ubat sakit jiwa 
mungkin esok mungkin lusa 
manalah tahu bulan jatuh ke riba 
jatuh ke riba 
tenteram hidup lagi aman 
tiada banyak umpat 
tiada banyak dosa 
cakap siang pandang-pandang 
cakap malam dengar-dengar 
bukankah itu cogankata 
jadikan pedoman untuk semua 
cakap siang pandang-pandang 
cakap malam dengar-dengar

Lirik: Mael XPDC 
Lagu: Mael XPDC

8. aku masih disini

lenaku dibuai 
bayangan seribu bintang 
kasih tertumpah dibingkai awan 
demi kemilau sang mentari 
 yang tak bisa mengerti 
biarku titipkan 
keperihan pelayaran 
  hingga terdaya ku melafazkan 
salju sebening kasihku 
kepada mu oh kekasih 
inginku buktikan 
keyakinan dalam diri 
ku punya jiwa nan suci 
untukku miliki sepenuhnya 
nirwanaku 
oh...pedihnya 
terpanah arjunamu 
terbelenggu aku di 
dalam menunggu 
bergelora sindiran asrama 
dipelantar rindu 
yang menghempas 
namun keran tulusmu 
masih mampu aku berdiri 
demi naluri yang sama 
kita masih disini

Lirik: Azam Dungun 
Lagu: Izo XPDC

 9. semangat yang hilang

jika engkau seorang 
juang hingga titisan 
rempuh tak berharapan 
nanti aku disana 
diufuk pemikiran 
lalu menghayatinya 
didalam kubur mana pun 
jasad aku ditanam 
aku akulah jua 
kita laksanakan 
mata hati yang damai 
disana kejujuran 
chorus 
semarak impian 
segunung harap di pulang 
usahlah diragukan keupayaan diri(sendiri) 
hati yang membara mengikutkan kata apa(kata) 
jawapannya disini 
semangat kita hilang 
semangat yang hilang 
oh kita cari pulang 
repeat chorus 
malu bertanya kawan 
sesat cari jalan pulang 
biar ia berkesan 
di lubuk hati terbenam 
solo 
repeat 2,3 and chorus

Lirik: JS Kevin 
Lagu: Izo XPDC 
 

 10. apa nak dikata

satu hari aku berjumpa 
cik mek molek jual bunga 
senyuman manis menarik hati 
gugur bagai jantung ini 
siapa hati tak tertawan 
manis umpama bulan 
lain hari aku kembali 
ingin beli bunga lagi 
namun kini apa yang ada 
tinggal dua nisan saja 
rentung hati menggeletar 
rakus jiwaku terbenam 
engkaulah emas engkau permata 
aku cuma macam ini saja 
aku mahu bertemankan hidup 
dengan hati ikhlas mulia 
jangan melihatkan gaya 
nanti kita tak berdamai 
ukuran baju badan sendiri 
kita tepuk dada ini 
jika dah nasib jika jodoh 
gunung tak lari kemana 
apalah kisah mahu hidup 
asal hati ikhlas mulia  
kalau dah memang jadi mungkin 
apa lagi nak dikata 
kini kantoi

Lirik: JS Kevin 
Lagu: Izo XPDC