Friday, February 20, 2009

LAWATAN LT KOL ASMUNI


SEMBAHYANG JUMAAT

13 Feb 09 sembahyang jumaat di adakan di Kem Qatar 2-45 anggota Ferancis sama mengerjakan solat.

SYARAHAN MINE AWARENESS

Sayarahan ini dilaksanakan di Wisma Bintara Kem Qatar 2-45 Lebanon ianya diadakan pada 14 feb 09 lalu ianya di kendalikan oleh Elemen Jurutera dari Bn Itali. Perkara ini dilaksanakan untuk mengenali jenis UXO dan letupan di sekitar operasi serta tindakan yang perlu di ambil semasa bertugas.

TENTERA DARAT

Expedition™ E-Tide Temp Compass

PERSIAPAN PERTAHANAN

Bersiap sedialah bagi menghadapi mereka (yakni musuh-musuh) dengan segala kekuatan yang termampu kamu sediakan dari pasukan berkuda yang lengkap sedia untuk menggerunkan musuh Allah dan musuh kamu serta musuh-musuh lain selain dari mereka yang kamu tidak mengetahuinya, sedangkan Allah mengetahui-Al Anfal Ayat 60

SURAT CINTA TIJAH

Tija budak kampung tapi bekerja di Kuala Lumpur.

Biasalah bila sudah duduk “town”, mula lupa asal usul. Pakai seksi maut, bercinta pula dengan lelaki mat saleh. Ke hulu ke hilir menayang boyfriendnya yang bermata biru.

Punyalah eksyen si Tijah, hinggalah suatu hari dia ternampak lelaki Inggeris tadi dengan wanita lain yang lebih cantik dan bergaya daripadanya.

Tijah menangis tiga hari tiga malam. Pada malam ke empat, Tijah mengambil sehelai kertas dan menulis surat untuk memutuskan perhubungannya dengan lelaki mat saleh tadi yang baru dikenalinya sebulan.

Begini bunyi surat yang ditulis oleh Tijah binti Kulup Kecil, yang berjaya “dicuri”…

Mike…

I WANT TO CUT CONNECTION US.

I have think about this cook-cook. I know I clap one hand only. Correctly, I have seen you and she walk-walk together at town with eyes myself. You grab hand she.

You always ask for apology back-back. i don’t trust you again! You are really crocodile land.

My friend speak you play wood three. First-first i think my friend lie me. But now I know you correct-correct play wood three.

So, I break connection to pull my body from this love triangle. I know this result I pick is very correct, because you love she very high from me.

So, i cut this connection to go far from here. i don’t want you play-play with my liver.

I have been crying until no more eye water thinking about you. I don’t want banana to fruit two times.

Safe walk…

Tijah.

TERIMA KASIH

Assalamualaikum & salam sejahtera..

Terlebih dahulu saya ucapkan ribuan terima kasih atas kesudian anda melawat bloG ini.

Comparison of Iranian artillery rockets

HARI INI HUJAN

Hari ini hujan boleh dikatakan agak lebat. Aku ambil kesempatan untuk membuat beberapa ujikaji. Walaupun tidak ada sebarang protocol atau panduan khusus untuk melaksanakan ujian ini. Tapi aku membuat beberapa kesimpulan bahawa baju hujan yang dibekalkan oleh TD amat berkesan. Tidak terlalu sejuk atau basah. Boleh diterima oleh aku bahawa ia sesuai untuk kegunaan di misi.

Berbalik kepada keperluan membuat penghitungan terhadap keperluan logistic. Agak sukar dilakukan. Terdapat beberapa panduan yang aku gunakan sebagai logistic. Tetapi keperluan ini hanya boleh dilihat semasa berada di kawasan misi.

Contoh yang aku ambil penggunaan ubat gigi, adakah memadai dengan 6 tiub x 225 ml?, kerap gosok gigi. Ada org kurang gosok gigi. Dimana factor untuk pengiraan yang sebenar? Logistic tidak memikir untuk keperluan seseorang. Tetapi keperluan ini diambil secara purata.

Banyak org berfikir, ahh apa perlu untuk membuat data statistic penggunaan ? Jawapan amat perlu. Ia membantu logistic membuat keputusan.

Bagaimana nak sustaint dalam keadaan di lubnan? Dengan harga yang mahal? Tapi terpaksa. Munkin suatu hari nanti ada pegawai logistic yang mengurus logistic khusus untuk misi luar Negara? Siapa orang nya? Pegawai tersebut perlu berada di kawasan misi dan mengalami sendiri. Soal logistic support yang diamalkan di medan persekitaran Malaysia perlu dilupakan. Bukan apa asas sama. Semua org boleh bertindak untuk menjadi logistic.

Asas logistic melibatkan perkara seperti perolehan, penyimpanan, penyelenggaraan, pengagihan dan pelupusan. Selalu orang bertanya apa yang susah nak kira……. Tu kena berfikir jadi pegawai ordnans. Aku mula berfikir untuk menjadi seorang pegawai infantry. Baru aku faham apa sebenarnya yang berlaku.

ILS…..pergh subject ni aku minat. Tapi nak apply tu susah gak. Ada 4 asas dalam ILS. KONSEP – PEROLEHAN – DALAM PERKHIDMATAN – PELUPUSAN. Cerita pasal konsep tu ambil masa gak. Yang kita amalkan adalah KESAM, keperluan staff am…GSR ???? entah korang tau ker tidak. Nanti aku cerita pasal benda ni……kalo ada input bole cerita.. END….
SALJI DI LEBANON
(Ditujukan khas kepada semua bapa Malcon West 1)

Bapaku bermain salji
Mungkin sekadar mendinginkan hati
Bapaku bermain salji
Mungkin rindu pada anak isteri
Bapaku bermain salji
Mungkin bosan dengan bedilan arteleri

Kutatap potret bapa
Memijak salji yang kulihat putih suci
Namun dikau lebih mengetahui
Di bawahnya bermandikan darah merah
Darah dan nanah yang bersimbah
Di bumi rakyat palestin berhati waja
Angkara kejahilan manusia durjana

Wahai bapa-bapa yang kami cintai
Alangkah bertuahnya kami
Lahir di tanah air yg damai ini
Yang kamu semua pertahankan zaman berzaman
Kami berjanji
Tanah di sini akan kami belai
Walau tanpa diselimuti salji
Kemakmuran ini tiada nilai ditukar ganti

Oleh : Aghazee A.R