Friday, July 3, 2009

MAKSIMUMKAN PERALATAN


Sekiranya anda sedang beroeprasi.Tetapi anda memikirkan tempat tidur.Bekalan Bed Metal Folding terhad. Apa yang anda fikirkan?

Penyelesaian:

1. Mohon dengan logistik.
2.Bawa peralatan tidor seperti thermal blanket dan sleeping bag.
3.Tak payah bawak apa apa tunggu bed datang melapor.
4.Bagi tau saya tak reti nak pasang bed.tu yang tak bawak.
5.Ala askar..tido aje kat mana sempat. janji lena...

Sebagai seorang logistik, kita dinasihatkan supaya tidak fight the problem but solve the problem. Dari segi persiapan untuk masuk latihan perkara asas adalah operasi. Kalau peralatan operasi pun tidak dibawa bagaimana? tentu ada lagi yang perlu difikirkan. Penyelesaian dalam menghadapi masalah sebegini perlu difikirkan diluar kotak fikiran. Gunakan segala yang ada. Maksimumkan penggunaan. Cth ada anggota yang menggunakan termal blanket sebagai tabir, alas sembahyang, tempat berehat. Tidak salah penggunaan sedemikian. yang penting ia berguna. Untuk survival sekiranya sejuk. terdesak sangat gunakan pakaian berlapis-lapis. Atau biar bogel mati sejuk. Fikir macam kita nak pergi operasi. Bawa apa yang perlu. Kena faham apa dia FSMO. fikirkan lah.kalo bagi log fikir senang saja..fikir in liew...tau apa in liew? nak tau ? esok cerita.


No comments: