Wednesday, January 7, 2009

JANGAN GUNA IE


Demi keselamatan dan privacy anda semua, jangan gunakan Internet Explorer untuk melayari internet. Ini kerana anda semua akan berkemungkinan besar akan digodam dan dicuri maklumat peribadi. Sebuah akhbar di London melaporkan ada kecatatan tahap keselamatan yang baru dikesan pada IE. Aku memang tak guna IE dan takkan berminat untuk menggunakannya. Pada pendapat aku silalah gunakan Mozilla Firefox ataupun Google Chrome. Petikan dari akhbar KOSMO! tentang perkara ini;


Jutaan pengguna Internet Explorer berisiko digodam

LONDON - Berjuta-juta pengguna yang mengakses internet menggunakan pelayar Internet Explorer dari Microsoft mungkin menghadapi risiko komputer mereka digodam kerana terdapat satu kecacatan tahap keselamatan baru, lapor sebuah akhbar semalam.

Pakar-pakar keselamatan menggesa pengguna internet bertukar kepada pelayar internet yang lain seperti Firefox, Opera atau Safari sehingga masalah itu dapat diatasi.

Masalah itu pertama kali didedahkan pada minggu lepas dan ia membolehkan penjenayah siber mengawal komputer serta mencuri kata laluan rahsia sekiranya pengguna melawat laman yang dijangkiti virus. Syarikat antivirus, Trend Micro menyatakan terdapat 10,000 laman web berkompromi untuk mengambil kesempatan terhadap kecacatan tersebut. Setakat ini, laman web itu yang kebanyakannya dari China digunakan untuk mencuri kata laluan permainan komputer bagi dijual di pasaran gelap.

Seseorang penggodam komputer boleh memperoleh sehingga £9,000 (RM49,110) dengan menjual kata laluan itu kepada penggemar permainan komputer.Namun, seorang penasihat keselamatan, Paul Ferguson berkata, terdapat kebimbangan kecacatan itu mungkin dieksploitasi bagi jenayah yang lebih bersifat kewangan. - Agensi

No comments: